26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА
дома ОПШТИ ПОДАТОЦИ

ОПШТИ ПОДАТОЦИ

Економските прилики во годините по војната во Илинден биле на многу ниско ниво. Во селата немало ниту еден индустриски објект, ниту, пак, развој на современите форми на занаетчиство, трговија или угостителство. Единствена гранка која имала широка распространетост, и со која се занимавало целото население, била земјоделието и сточарството. Затоа, по војната во сите села се развивала особено жива активност за формирање на селски работни задруги, кои, според тогашните размислувања и убедувања, имале задача да ги преобразат селата во развиени селско-стопански средини. Во нивното создавање од 1947 до 1950 година учествувало скоро целото население. По растурањето на колективите, на територијата на Илинден биле формирани земјоделски задруги, земјоделско-сточарско стопанство “Први Мај”, Живинарска фарма и други стопански субјекти. земјоделството и сточарството. Земјата се обработувала на примитивен начин. Се орало и се копало рачно или со сточна запрега и дрвено рало. Рачно се сееле нивите, а потоа рачно, со срп и коса се жнеело. За вршење се користел домашниот добиток.

Прва современа продавница во Илинден- 1960

0
Прва современа продавница во Населба Илинден отворена од реномиранато трговско претпријатие „СЛАВИЈА“-Скопје ,отворена шеесетите години од минатиот век.На сликата продавачите Санде Георгиевски од Илинден и Коце Јовчевски од Бујковци

Превозот денес со ЈСП

0
Автобускиот превоз денес е главно превозно средство, за жителите од Илинден.На фотографијата двокатен автобус на ЈСП Скопје на линијата „63“Скопје -Мралино ,пред општинската зграда во Илинден

Чезата како превозно средство

0
Чеза,најмодерно превозно средство во првата половина на 20 век

Време на колективизација-1950

0
Жители од Илинден сликани во 1950г. во времето на колективизацијата на работна акција,на собирање сено.

Маркет „Св.Јован “

0
Маркет „Св.Јован “

Кружен тек -Кадино,ноќе

0
Кага ќе се види ваква фотографија одма асоцира на градска урбана средина, но ова не е тоа ,ова новоизградениот кружн тек во Кадино , ноќе. Ова комунално сообраќајно решение , можеби е прва изведба во...

Хотел „Белви“

0
Со оваа фотографија сакаме да Ви го доловиме убавиот амбиент, одличен за викенд престој во најелитниот туристичко рекреативниот центар „Белви“,населба Илинден

„Мај-Маркет“современ трговски угостителски објект

0
Комплексот за снабдување и угостителство „МAJ MARKET“

МЕСАРНИЦА Zlate-Mes

0
Месарница Zlate-Mes, располага со најквалитетно свежо домашно месо и сите месни производи Во населба Илинден,веднаш до училиштето Гоце Делчев. Цени пристапни,беспрекорна услуга. За порачката печењето е гратис КОНТАКТ ЗА НАРАЧКИ: ТЕЛ:070444831 МЕСАРА,КОНТАКТ ТЕЛ:02520433, МЕСАРА и ТЕЛ:070390487...
- Advertisement -
Фреш Фарм

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ