26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА
дома РАЗНО

РАЗНО

Во оваа категорија ќе се објавуваат актуелности,на денешен ден и хоби.

На денешен ден 7 Април

0
-7 април 1941 при бомбардирање на  Скопје загина Стојановски Тончев Борис од Мралино.(Нема фотографија) 7 април 1941 година покрај Скопје и Велес бил бомбардиран при што биле разрушени околу 200 куќи, а уште толку биле...

Голем судски процес-1922г.

0
Тогашните власти спровеле големо апсење на многу поеинци комити и војводи од скопско ,уапсени и судени се 175 лица меѓу кои 6 на смртна казна ,а останатите на долгогодишна робија.Меѓу осудените на смрт се...

На денешен ден 29 Јануари

0
* 29 јануари 2020 година и околу 23:00 часот, во населбата Кисела Вода, Благоја Георгиевски починал кога при управување на своето возило, изгубил контрола над возењето и излетал од коловозната лента каде што удрил во...

Горенички мост-уништена убавина

0
Уништена прекрсна убавина,мост на реката Радика ,мост кој пленел со својата убавина. Оваа убавина во 60- те години од минатиот век при изградбата на хидроцентралата ШПИЉЕ,кога е создадено и Дебарското езеро. По една верзија остатоците...

На денешен де -16 декември

0
-16 декември 1942 г .загина Невена Георгиева –Дуња, борец на Скопскиот партизански одред  По расформирањето на Одредот во ноември 1941, таа заминала во Велес, а во потоа во Струмица. Помагала во подготовките за излегувањето на Струмичкиот партизански...

На денешен ден 20 Ноември

0
* 20  ноември се одбележува Светскиот ден на детето * 20 ноември 1979 година,на потегот од Маџари до Петровец се случи излевање на Вардар и поплава на сите села од овој дел на скопска блатија.Во...

Мајкино скршено крило

0
Споменикот Мајкино скршено крило на 15 ноември 2006 е лоциран пред Домот на културата Кочо Рацин и истиот е посветен на 54 загинати старешини и војници во распадот на Југославија во текот на 1991...

На денешен ден 7 Ноември-2004 г.,референдум за територијална поделба на Македонија

0
7 ноември 2004 година по иницијатива на тогашната опозиција (ВМРО-ДПМНЕ И КООЛИЦИЈАТА) се одржа референдум на кои гласачите се изјаснуваа за новата територијална поделба на Македонија. Спротивно од опозицијата, власта (СДСМ И КООЛИЦИЈАТА)беше против...

13 години без Слободан Павловски

0
Слободан Пвловски еден од нашите најдобри фолклористи-играорци што го имал КУД Илинден припаѓаше на првата генерација играорци ,прерано почина на денешен ден 21-10- 2008,бог да го прости.

Јовица Ѓорѓиевски по трет пат учесник на Илинденскиот Марш

0
Јовица Ѓоргиевски,наш сограѓанин  и оваа година во екипата на Горно Лисиче по трет пат учествува на Илинденскиот Марш  до славниот Мечкин Камен-Крушево.  Инаку  на 28 јули 1978г. за прв пат е организиран „Илинденски Коњички  Марш“од...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно