26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА
дома СПОРТ

СПОРТ

Повоениот период ,1945-1946 во селата започнале да играат фудбалски натпревари со вистински фудбал, а не како дотогаш со топка од крпи.На почетокот фудбал најчесто се играл по ливадите ,пасиштата таму кај што децата го напасувале добитокот.
50-те години селските одбори формирале повеќе секции за забава на младите ,секако најголем интерес имало за фудбалот ,започнале да се градат прописни игралишта
Настапите на меѓуселските натпревари обично се одржувале во неделите. Тој ден, сите жители на селото, за да присуствуваат на натпреварот, ги прилагодувале своите земјоделски обврски согласно терминот кога почнувал и кога завршувал натпреварот, за да можат непречено да ги следат натпреварите на својот омилен клуб. Кога се одржувал натпреварот (утакмицата), посетеноста од месното население била огромна. Сите жители на селото, без ралика дали биле стари или млади, како под команда оделе накај фудбалското игралиште. За време на настапите во други села, Клубот го следела голема навивачка група. Се одело пешки, со велосипеди, со коли, со камиони, со трактори итн.

Дејан Михајловиќ-Ракометар, стана професионалец

0
Роден на 17 јуни 2005 година ,живее во н.Илинден ,каде и го заврши основното образование ,денес ученик во средни фискултурно училиште во Скопје. Дејан со ракомет започна да се занимава пред 3 години во РК...

Наум Симјаноски-Ракометар

0
Наум Симјаноски-Ракометар, го потпиша првиот договор.  Наум Симјаноски, роден е на 13 -02-2004г. во Скопје ,живее во населба Илинден. Наум помина низ две реномирани ракометни школи РК Илинден и РК Бутел и по неколку години...

Мартин Антевски,26 г. – ММА Борач

0
Мартин Антевски,26 г. – ММА Борач, потекнува од Куманово, израснат во с. Бујковци – Илинден и Скопје, денес престојува н Малта каде и се занимава со овој спорт. Инаку за пошироката јавност Мартин познат под...

Успешен настап на Мартин на полумаратонот во Струмица

0
Мартин Трајановски во Струмица на улица полумаратон 13 Јуни 2022.  2-ро место, со резултат  - 01.18.31.

Меморијален турнир во мал фудбал во Дељадровци

0
Меморијален турнир во мал фудбал,,Драганче Стојановски-ПРПЕ" Почитувани,ве известуваме дека и оваа година ќе го организираме турнирот во мал фудбал,кој нажалост за прв пат оваа година ќе биде меморијален, во чест на Драганче Стојановски ПРПЕ.Турнирот ќе...

Фудбалска школа Грозданоски две генерациите 2009 и 2013, Шампиони на Македонија!

0
Голем успех на  Фудбалска школа Грозданоски, нејзините две генерации 2009 и 2013 станаа шампиони на Македонија ! Генерацијата 2009 до титулата го изоде најтешкиот пат од сите противници и ги помина сите квалитетни противници за...

Андреј Ѓорѓиевски-Ракометар

0
 Роден 05.01.2005 година жител на Марино-Илинден. Основно образование заврши во ООУ Гоце Делчев-н.Илинден ,каде и му се јавија првите знаци љубов и наклонетост кон ракометот на часовите по физичко воспитување. Потоа започна активно да се занимава...

Јован Ангеловски-фудбал

0
Јован Ангеловски,член на Фудбалската Школа „Грозданоски“,генерација 2010 на позицијата голман и важи за еден подобрите млади голмани во неговата генерација во Македонија

AЛЕКСАНДРА МАРКОВСКА-фудбал

0
 Живее во Миладиновци –Илинден .Таа член на женската сениорската фудбалска федерација на Македонија. Во досегашна фудбалска кариера Александра настапувала за повеќе клубови и тоа:2011-2012 во Наше Такси2о12-2013 во Билјанини Извори2013-2014 во ЖФК Кочани2014-2015 во ЖФК...

Илинден, домаќин на државно првенсто во ракомет и фудбал на основните училишта.

0
Изминативе денови се одржаа финалните натпревари од државното првенство во фудбал и ракомет во рамки на основните училишта кои се одиграа на спортските терени во Илинден и Марино.  Училишните тимови кои  од нашите основни училишта,...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно