26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА

Занимливости

Ќе се објавуваат занимливости од нашата средина,Скопје и Македонија.

БЕЛСКИ ДАБ ,,Благун“

0
БЕЛСКИ ДАБ ,,Благун,, постар од 600 години и е еден од најстарите во Европа.Дабот ,,Благун,, кај село Бели прогласен за природна реткост на природата. Се наоѓа во дворното место на Белкиот манастирот „Свети Илија“ кај...

МАКАТА НА ЕДНА БАБА

0
Една баба чекала  за наплата во супермаркет, зад неа е една помлада жена со палав син на 9 или 10 години. Детето постојано ја притиска количката на мајка му која многу  пати ја удира...

ПОВРШИНСКА СОЛ ВО МУСТАФИНО

0
На многу места во  Овчеполието има солена почва,нотоа е доста  изразено  на Долги Рид над Мустафино, почвата е толку заситена што кристалите се јасно видливи на површината! Ова пред се должина специфичното геолошко потекло на...

Пат низ средина на река

0
Пат среде река Кинезите изградија пат долг 4 километри среде река, со единствена цел за да не ја исечат шумата.

ЧУДНО ДРВО

0
Запознајте го едно од најчудите дрвја во светот. Дрвото се нарекува змејско дрво или змејско крвно дрво. Дрвјата со ваков необичен кану обично се наоѓаат на Канарските острови. Станаа многу ретки примероци во дивината. Дрвото за...

Зграда низ која поминува воз

0
Необичен воз во Кина поминува низ станбена зграда!!! Еден град во Кина поставува нови стандарди кога станува збор за железницата и архитектурата. Во Југоисточна Кина, на реката Јангц има растечка метропола која има речиси 50 милиони...

ВОДНО

0
Ова е Водно во далечната 1920 година, а Скопје денес се протега токму во подножјето на оваа пуста долина. Пред повеќе од шест децении, затвореници, адвокати, службеници, граѓани од сите општествени пори го пошумуваа Водно....

Митрата на Охридскиот Архиепископ Јосиф(1719-1745)

0
Направена од  злато и сребро со скапоцени камења, крај на 17 и почеток на 18 век. Подарок од Венеција изработен од тамошните златари за Охридскиот архиепископ Јосиф (1719-1745), тежок 1,5 килограм чисто злато и украсен...

КАЛАТА – единствен остров во Источна Македонија

0
    Ова е единствениот остров во Источна Македонија и се наоѓа во атарот на селото Дулица, на само четири километри од Македонска Каменица  Островот е локалитет на утврден рударски град, познат како Град на калајот (оттаму и името...

Свети Методиевото дрво во Охрид

0
Веднаш пред црквата „Св. Богородица Перивлепта“ во старото охридско јадро.  Ова дрво кое се наоѓа пред денешната зграда на Дебарско – кичевската епархија, е засадено во далечната 1886-та година во чест на првоучителот Методиј. „При засадувањето...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно