НА ДЕНЕШЕН ДЕН -16 АВГУСТ

0
335

НА ДЕНЕШЕН ДЕН -16 АВГУСТ

*16 август 2001г. на пунктот кај стадионот во Тетово загинува полицаецот Сашко Соколов, од  истрел од снајпер.

* 16 Август 1903 година се водат жестоки битки во Битолско, Демирхисарско, Кичевско, Костурско, Леринско, Воденско, Особено жестока борба се води за Градовите Невеска и Клисура. Командантите на турската регуларна Армија неможат да се изначудат на тврдоглавиот и жесток отпор кои го давале Македонските востаници, па затоа неретко и наредувале почесна стрелба како знак на почит за херојското загинување на Македонските востаници.
Споделете Македонци 

*16 август 1919г. на железничката линија  Скопје –Ниш,воведени се војно-политички возови ,,воените лица патувале бесплатно ,а  на граѓаните им се на платувале карти.

*16 август 1948.- Во Скопје се одржа Основачкото собрание на Фудбалскиот сојуз на Македонија. За претседател беше избран Коле Чашуле

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука