Од макавеите започнува враќање на птиците преселници

0
708

*Од макавеите 14 август започнува враќање на птиците преселници
Од овој ден-Mакавеите започнува преселба на птиците преселници штркот,ластовиците и други,сега во обратен правец од кај нас се селат на југ.
Според кажувањата постои верување дека штрковите се собираат како во круг и определуваат кој од нив ќе остане и ако успее и да преживее тука кај нас.Тоа го прават на начин што формираат еден голем круг и на нивен својствен начин определуваат кој да остане.
Други пак на останувањето на по некој штрк го поврзуваат со тоа дека се работи за ,стари,изнемоштени или повредени штркови се тие кои остануваат да презимат во нашата средина .
Но, како и да е по некој штрк останува ,само сега не живее по гнездата ,туку по обраснати барски површини во шамаците.

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука