ЅУНИЦА(ВИНО-ЖИТО)

0
147
ЅУНИЦА(ВИНО-ЖИТО)
Според народното верување, кога небесната вода на облаците завршила, се појавила ѕуницата за да се напие вода од реката или морето.
Таа, како најраскошно исткаен шарен појас, се протега на хоризонтот и го украсува небото од кое штотуку престанал да паѓа дожд.
Нашиот народ по боите на ѕуницата предвидува каква ќе биде летината и што ќе се роди.
Ако преовладува зелената боја, тоа значи дека ќе има бујни ливади и многу трева за добитокот.
Ако преовладува жолтата боја – нивите ќе родат многу жито и храна ќе има во изобилие.
Ако, пак, најзабележителна е црвената боја – ќе се роди многу грозје и бочвите ќе се наполнат со вино.
Ѕуницата се појавува на чистиот, кристално измиен небесен свод.
Кога грее сонце, врне дожд и се појави зуницата, нашиот народ кажува дека тогаш мечката се жени.
Во секој случај, ѕуницата, тој небесен украс, позитивно делува на луѓето, ги мотивира на размислување и тие во својата свест ја доживуваат како знак на универзалната хармонија и на плодородието.

 

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука