Како Бунраџик го добил името на селото.

0
248

Сознанието како селото го добило името Бунарџик се извлекува од народните преданија и зачуваната усна традиција,која се пренесувала од колено на колено .

Имено, недалеку од денешната населба, на местото на главниот извор со вода(чешма), порано постоел доста стар бунар, кој подоцна поради непознати причини, истиот бил затрупан.

Бунарот повторно бил откопан по 1918 година.

Оставете одговор

Ве молиме внесете го вашиот коментар
Ве молиме внесете ги вашето име тука