26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА
дома СПОРТ Страница 3

СПОРТ

Повоениот период ,1945-1946 во селата започнале да играат фудбалски натпревари со вистински фудбал, а не како дотогаш со топка од крпи.На почетокот фудбал најчесто се играл по ливадите ,пасиштата таму кај што децата го напасувале добитокот.
50-те години селските одбори формирале повеќе секции за забава на младите ,секако најголем интерес имало за фудбалот ,започнале да се градат прописни игралишта
Настапите на меѓуселските натпревари обично се одржувале во неделите. Тој ден, сите жители на селото, за да присуствуваат на натпреварот, ги прилагодувале своите земјоделски обврски согласно терминот кога почнувал и кога завршувал натпреварот, за да можат непречено да ги следат натпреварите на својот омилен клуб. Кога се одржувал натпреварот (утакмицата), посетеноста од месното население била огромна. Сите жители на селото, без ралика дали биле стари или млади, како под команда оделе накај фудбалското игралиште. За време на настапите во други села, Клубот го следела голема навивачка група. Се одело пешки, со велосипеди, со коли, со камиони, со трактори итн.

ХУЛК Академија успешна на турнирот во Зрењанин-Србија

0
Викендов нашата Hulk Akademy настапи на еден од најмоќните меѓународни натпревари во Зрењанин, Србија на којшто учествуваа 700 натпреварувачи од 10 земји. Резултатите :  - ВТОРО МЕСТО ВО КАДЕТСКА КОНКУРЕНЦИЈА Поединачни Пласмани: -Бојана Димитровска сениор А класа -...

Mартин Трајановски-Атлетичар

0
Роден e 1994 година во Мралино –Илинден,каде и денес живее. Со атлетика се занимава  2 години,тренер му е нашата атлетска Ѕвезда Игор МС Јакимовски. Марти е член на член на АК Делта од Скопје. Досега има  настапувано...

Eкипата на ООУ „Ристо Крле“ први на турнирот

0
На ден 14.03.2022год.(понеделник , во спортската салата при ООУ"Наум Наумовски - Борче" - Скопје, се одиграа регионални натпревари во Ракомет машки - VIII- IX одделение помеѓу екипите на: ООУ"Петар Поп Арсов" - Карпош и ООУ"Ѓорѓија...

Мал фудбал турнир во Марино во 80-те

0
Турнирите во мал фудбал одсекогаш биле прифатени и се одржувале во многу наши населени места во нашата средина. Денес Ви преставуваме една од многуте екипи, МАКО-ТЕХНА која го освои првото место на еден од турнирите...

Слободан Симоновски планинар високогорец,

0
Слободан Симоновски планинар живее во Марино-Илинден Покрај тоа што тој се занимава со планинарење сигурно бил идол и на неговото потесно семејство,односно на неговата сопругата Снежана и синот Филип и тие да...

ФК Мралино-Мралино

0
Фудбалски клуб Мралино од Мралино фотографија од 2019 година

ФИЛИП СИМОНОВСКИ- ПЛАНИНАР -Член е на ПК „МАКЕДОН“

0
Роден е и живее Марино -.Илинден, основно училиште заврши во  „Гоце Делчев“-населба Илинден . Го заврши средното училиште  СЕТУГС "Михајло Пупин" – Скопје и беше ПРВЕНЕЦ НА ГЕНЕРАЦИЈАТА, потоа се запиша и дипломира на  Универзитет...

Елизабета Павловска-Атлетика

0
ЕЛИЗАБЕТА ПАВЛОВСКА – МАКЕДОНСКА РЕКОРДЕРКА НА 100 МЕТРИ ПРЕЧКИ И УЧЕСНИЧКА НА ОЛИМПИСКИТЕ ИГРИ ВО БАРСЕЛОНА, 1992 ГОДИНА Поминаа прилично години откако нашата позната рекордерка и учесничка на Олимписките игри во Барцелона, 1992 година,...

Илина и Ева Соколовски,успешни во 2021г.

0
Илина и Ева Соколовски главни на сцената во нивните категории – Илинденски  сонца. Илина победи, а Ева го освои третото место. Ваков е резултатот од натпераврот по ритмичка гимнастика на сестрите Соколовски, кој се одржа...

ФК ИЛИНДЕН-2021

0
ФК Илинден,населба Илинден спремни за стартот на 3-та лига Север,а стартот никако да почне и тоа само кај нас,другите играат.
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно