26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА
дома ЗАБАВА Страница 2

ЗАБАВА

Тука ќе објавуваме фотографии и текст од :Детските игри во минатото,занимливости од нашата средина ,Скопје и Македонија.

Санкт Петербург

0
-Санкт Петербург, некогашен Петроград,Сталинград, град на 42 острови Санкт Петербург се простира над 42 острови покрај реката Нева. Оваа моќна река досега се закануваше да го поплави градот над 300 пати, но градските ѕидини го...

Mеста кај што се чуват моштите на Св. Климент

0
... Поголемиот дел од моштите на св. Климент се чуваат во Македонија, во Плаошник, во Митрополијата во Битола, во црквата „Рождество на Пресвета каде св. Климент Охридски станал монах. Во 1970-тите, една честичка од...

Фреска на Св. Архангел Михаил

0
.... Фреска на Св. Архангел Михаил во истоимената пештерна црква во село Радожда, Струшко сликана е кон крајот на 13 век. Фреската е со претстава на сцена од циклусот на Архангел Михаил - "Чудото...

ЗОШТО ВЕНЧАЛНИОТ ПРСТЕН СЕ НОСИ НА ЧЕТВРТИОТ ПРСТ

0
Спрема една кинеска легенда : -Палците ги преставуваат родителите, -Показалецот ги преставува браќата и сестрите, -Средниот прст Ве преставува Вас, -Четвртиот прст (кај што се става прстенот)го преставува Вашиот партнер и -Малиот прст ги преставува децата.

Стари скопски маала-ПАЈКО МААЛО

0
Пајко маало е едно од најстарите маала во Скопје било најголемото и најпознатото маало во Скопје, кое се простирало меѓу реката Вардар од една страна и Покриената чаршија и Карадаг маало од другата страна....

Поучна приказна за родителите

0
-ПОУЧННА ПРИКАЗНА ЗА СИТЕ РОДИТЕЛИ! А ПРИКАЗНАТА Е ПОВРЗАНА АЛЕКСА ШАНТИЌ. Мајката на Алекса Шантиќ била ексклузивна жена и не дозволила синот да се ожени со нејзината најголема љубов, Анка Томиловиќ, затоа што е од...

Мајмун спасува човек

0
CNN ја објави оваа фотографија пред неколку дена и му ја покажа на целиот свет... ... слика која ќе остане во историјата, направена од објективот на фотографот Анил Прабхакар во шумата во Индонезија. На сликата е...

Во одбрана на дрвото

0
Во областа „БИШНОЈУ“на Химелаите, 294 мажи и 69 жени кои припаѓале на едно племе хиндуси во 1730 година со жив штит наредени околу дрвата ги штителе од сечење од кои требало да се изградат...

Васили Аркипов

0
Ова е човекот кој ја спречи Третата светска војна. На само 2 минути до почетокот на војната, рускиот офицер Васили Аркипов одби да испрати нуклеарна бомба во Америка, 27 октомври 1962. година,кога тогашниот СССР...

Зошто луѓето со векови се наздравуваат со удирање на чашите

0
Оваа честа традиција има приказна која се враќа далеку во минатото и интересни легенди. Една од легендите вели дека во средниот век, луѓето наздравувале со удирање на чаши за да ги истераат демоните. Приказната е...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно