26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА

Актуелни настани и случки од минатото

Во оваа категорија ќе се објавуваат разни актуелни теми и настани што се случуваат кај нас и пошироко.

Петре, ја урива УНИВРЗАЛНА САЛА

0
  УНИВЕРЗАЛНА САЛA Центарот за организирање приредби Универзална сала-Скопје е резултат на хуманоста на повеќе од 20 држави кои по катастрофалниот земјотрес што ја погоди македонската престолнина Скопје во 1963. Со капацитет од 1.568 седишта, ЈУ ЦОП...

ЗА ЗБЕГОТ ВО БУЧИНЦИ

0
Месното население во с. Бучинци најголем проблем до 1912 година имало со Арнаутите од соседните села. Тие биле толку осилени кон Македонците што дури и „за еден - два збора убивале“. Доколку не била...

Спасе Најдовски од Кадино, суден за нашата КАУЗА

0
Еден од многуте жители од нашата средина , тепан и суден за нашата кауза бил и Спасе Најдовски.Тој  уште за време турско бил активен во помагање на комитското движење носејќи храна на комитите .За ваквата...

СТОЈЧЕ ТРГАЧЕВСКИ-КАДИНО

0
Стојче Тргачевскиод Кадино, тепан и мачен и осуден на смрт за нашата кауза . Стојче Тргачевски ,роден 1878-80 година во Кадино, бил еден од попознатите борци за самостална Македонија,активен учесник во комитското движење од нашава...

Епидемии што го покосија светот

0
Не е првпат во историјата на човештвото да има епидемии од заразни болести. Колерата, црната чума и грипот се едни од најголемите брутални убијци во човечката историја од епидемиски размери.  -Антонинска чума-Вкупно мртви: пет милиони се случила од 165 година...

Денес започнува пролет

0
Во 4 часот 49 минути и 37 секунди утрово стигна пролетта на северната хемисфера. Во исто време на јужната Земјина полутопка почна есен. Пролетта ќе трае 92 дена, 17 часа и 54 минути, односно до 20 јуни...

Во пресрет на утрешниот кобен ден ,26 февруари 2004

0
Во пресрет на утрешниот кобен ден (26 февруари 2004) Кобен ден ,пред се за Претседателот Борис Трајковски и неговата придружба и цела Македонија,едно потсетување за човекот кој многу ја сакаше Македонија. Борис Трајковски, Претседател , државник кој беше...

Како се собирал данокот (порезот)во минатото.

0
Во 50-60-те години од минатиот век селаните кои не можеле на време да ги подмират давачките (даноците) спрема државата, се применувале сурови методи за наплата. Во такви случаи државните даночници најпрво му правеле попис на...

ПРВ МАКЕДОНЕЦ РОДЕН ВО АВИОН

0
Предците на Јатко Тодев се со македонско потекло ,денес тој живее во Австралија и тој  е прв македонец кој се родил во авион. Неговата мајка Марија Тодева се породила во авионот и тоа било...

СУДЕНИ ЗА ВРЕМЕ НА СРЗ

0
Во јуни 1947 година, за време на општата колективизација во Македонија, биле формирани посебни селски работни „СРЗ“задруги, во кои во почетокот влегувале главно посиромашни фамилии Меѓутоа, спроведувањето на процесот на колективизација не одел без проблеми во Илинден. Се...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно