26.8 C
Skopje
недела, јули 3, 2022
Место за реклама
САТРА

Мистерии, легенди и преданија

Со оглед на тоа немало никаква здраствена заштита на населението како и средства за заштита на родот по полето ,народот спроведувал разни ритуали и обичаи со единствена цел да го собере плодот од нивите.Одредувал одредени денови во кои никој не смеел да работи во поле за заштита од разни елементарни непогоди –невреме од град, суши, оган и друго.

Легендата за Струмин гроб

0
 И, денес е нем сведок за предавството направено поради љубов Градот со кој владеел таткото на убавата Струма, бил опсаден од силна византиска војска, која не успевала да го освои. Но, тогаш се случило предавството, кога...

Зошто палиме свеќа и што значи тоа?

0
Зошто палиме свеќа и што значи тоа? Kаква е симболиката на свеќата и значењето на овој христијански чин. Според, Светиот Симеон Солунски ни кажува дека свеќата ги има следните значења: Ја симболизира чистотата на нашата душа, зашто...

Цела Тузла една коза музла

0
Многу векови и на многу широк простор се прераскажува за најпознатата коза во Тузла,а како дошло до тоа,според некои, легендата за воспоставената коза датира од XIV век. Легендата, како и сите други, со текот...

ЗА ИМЕТО НА ГРАДОТ ГЕВГЕЛИЈА

0
Еден дервиш еднаш дошол на ова место, но бидејќи многу му се допаднало, не сакал да го напушти местото. Жителите не сакале да го примат и решиле со сила да го протераат. Разлутен од...

Тетово, како го добило името.

0
Според народната легенда, е сврзано со еден необичен настан од времето на турското ропство. Имено, во непосредна близина на градот, меѓу два рида, живеела голема змија од која се плашеле сите.  Никој не се обидувал...

– Цар Самоил и Убавата Билјана .

0
Во едно предание се зборува за огромната љубов меѓу цар Самоил и Билјана.Последниот македонски владетел царот Самоил имал тајна љубов со Билјана, девојка која заслепувала со својата убавина.  Нивната љубов е раскажана низ две варијанти. Според...

СААТ КУЛА – БЕГОВА КУЛА ВО ШТИП

0
-СААТ КУЛА - БЕГОВА КУЛА ВО ШТИП Е ИЗГРАДЕНА ВО 1650 ГОДИНА, А СПОРЕД ПРИКАСКАТА ЈА ИЗГРАДИЛ НЕКОЈ БЕГ. БЕГОТ КУЛАТА ЈА ИЗГРАДИЛ СО ЦЕЛ ДА ГО ЗАШТИТИ СЕМЕЈСТВОТО ВО КРИЗНИ ВРЕМИЊА ,КУЛАТА ИМАЛА ПУШКАРНИЦА...

Како настанало БЕРОВО

0
За најисточниот град во Македонија раскажуваат две легенди за тоа како настанало името Берово. Според една легенда името доаѓа од сточарот Беро, кој поседувал ливада – Беровска ливада помеѓу селата Робово и Мачево. Втората,...

Kамена Мома природно чудо?

0
Монументалната скулптура на Големата Мајка, Момата, со три лица висока 67 м. се наоѓа на Селечка Планина три километри источно од селото Селце. Природната скулптура е произлезена од Господовиот природен тек за создавањето. Според...

ДЕВИНИ КУЛИ-ДЕВИЧ

0
Во околината на селото Девич,во Поречието  видливи се остатоци од градби што ја потврдуваат претпоставката дека на тој простор, во средниот век, постоела населба која функционирала како центар на целата област. Таму се издигаат...
Место за реклама
Фреш Фарм

Популарно